Naturalne probiotyki – gdzie ich szukać?

Każdy z nas słyszał o tym, jak ważną rolę w organizmie odgrywają probiotyki. Przyczyniają się one do przywrócenia prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach, której równowaga często bywa zakłócona wskutek nieprawidłowych nawyków żywieniowych lub podczas kuracji antybiotykowej. Oczywiście gotowe preparaty probiotyczne dostępne są w każdej aptece, ale można także dostarczyć je do organizmu stosując naturalne probiotyki występujące z produktach spożywczych.

Czym są probiotyki?

Światowa Organizacja Zdrowia WHO definiuje probotyki jako żywe mikroorganizmy, które przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia i wywierają pozytywny wpływ na organizm.

Probiotyki, zarówno te naturalne, jak i te występujące w formie wyrobu medycznego, przyczyniają się do przywrócenia równowagi flory bakteryjnej w jelita, a także wspomagają przyswajanie innych ważnych mikroelementów takich jak: wapń, magnez, żelazo, cynk, fosfor oraz miedź. Oprócz tego probiotyki wzmacniają proces produkcji witamin z grupy B i kwasu foliowego, co skutkuje wzmocnieniem układu odpornościowego.

Naturalne probotyki – gdzie występują?

Wiele osób decyduje się na dostarczanie probotyków do organizmu w ich naturalnej formie. Wielu z nas także bardzo często dostarcza je do organizmu, nie będąc tego zupełnie świadomym. Istnieje kilka powszechnie lubianych produktów spożywczych, które są niesamowicie bogate w naturalne probiotyki. Należy po nie sięgać jak najczęściej.

Zapewne każdy słyszał o niezwykłej mocy kiszonek. Nic dziwnego, bo to właśnie kiszonki są najcenniejszym źródłem naturalnych probiotyków. Powinniśmy zatem jak najczęściej sięgać po kiszoną kapustę czy ogórki. Oprócz kiszonych warzyw prawdziwą bombą probiotyczną są sfermentowane produkty mleczne, takie jak kefiry, jogurty czy kwaśne mleko.

Dużą ilością probiotyków charakteryzują się także produkty sojowe, takie jak mleko sojowe czy tofu. Naturalne probiotyki występują także w zakwasie chlebowym, buraczanym oraz w cieszącej się coraz większą popularnością kombuczy, czyli herbatki, której głównym składnikiem jest sfermentowany grzybek herbaciany.